Dødsfald og begravelse

Kontakt til bedemand og forberedelse af begravelse

Ved dødsfaldet sker en række praktiske og juridiske ting: Først og fremmest skal bedemanden kontaktes og de nærmere detaljer omkring begravelse fastlægges sammen med arvinger. Hvis den afdøde har skrevet testamentet, kan bedemanden sikre sig at begravelsen sker i overensstemmelse med den afdødes ønsker.

Kontakt til advokat

En advokat kan kontaktes således at arvingerne får rådgivning vedrørende behandling af dødsboet.

Hvem får automatisk besked om dødsfald?

Skifteretten, afdødes bank, forsikringsselskab, fagforening og telefonselskabet samt de øvrige offentlige myndigheder får automatisk besked om dødsfaldet fra folkeregister. Bankkonti der har tilhørt den afdøde lukkes, når banken får besked om dødsfaldet. Afdødes lejekontrakt bør ikke opsiges før indboet er registeret og fordelt til arvingerne eller afhentet.

Møde i skifteretten

Ca. 4 uger efter dødsfaldet indkalder skifteretten dem, der er oplyst som værende de nærmeste pårørende i dødsanmeldelsen.

Privat skifte

Hvis der er midler i boet og der er enighed blandt arvinger om, at boet skal skiftes privat, er det en fordel at kontakte en advokat som anmoder om, at boet udleveres til privat skifte og aflyser mødet i skifteretten.

Hvis der er aktiver i udlandet

Havde den afdøde aktivere i udlandet, skal behandling af det udenlandske bo påbegynde samtidig med den danske. I dette tilfælde er en advokat med kendskab til lovgivning i det land hvor den afdøde havde midler absolut nødvendigt. Husk at arvingerne kan risikere bøder hvis behandlingen i udlandet ikke er færdiggjort i løbet af en bestemt tid, som er forskellig fra land til land, men som normalt er et år fra dødsfaldet.

Hvis der er mindreårige arvinger

Er en eller flere arvinger mindreårige, er privatskifte ikke muligt og der udpeges en bobestyrer af skifteretten.

Det er også muligt at udpege den advokat der skal behandle ens bo i testamentet.